Sandagymnasiet i utbyte om hälsa, språk och kultur

etikett

Publicerad:

sdf

För att stärka och utveckla elevernas kunskaper deltog Sandagymnasiet i ett utbyte med en skola i Frankrike. Under utbytet har frågor om psykisk ohälsa diskuterats samtidigt som språk och kultur varit en viktig del.

Under en vecka i mars flög de franska termerna för fullt i korridorerna på Sandagymnasiet i Huskvarna. Elever och lärare från skolan La Haie Griselle, från Gérardmer i nordöstra Frankrike, var på besök som en del av ett utbyte som engagerat de två skolorna.

- Det är spännande att se eleverna interagera med varandra. De talar olika språk och kommer från olika kulturer men ändå möts de i gemensamma frågor som är aktuella hos dagens ungdomar, berättar försteläraren Lena Hjelmstam som är engagerad och drivande i utbytet.

De gemensamma frågorna som ungdomarna möttes kring var utbytets övergripande tema som handlade om hälsa. Genom temat fick de involverade eleverna diskutera, resonera och lära sig mer om psykisk ohälsa, stress och oro. En av uppgifterna som eleverna fick under utbytesveckan i Sverige var att gruppvis diskutera och presentera orsaker till psykisk ohälsa och vilka åtgärder som kan hjälpa.

Språk och kultur viktig del av utbytet

Utöver hälsoaspekten i utbytet fick eleverna öva sig i att använda andra språk. De svenska eleverna studerar till vardags franska och fick i utbytet möjlighet att använda sina kunskaper på riktigt. Vid några tillfällen underlättade det att prata engelska, och då fick även de franska eleverna möjlighet att bättra sina språkkunskaper.

- En skillnad som märks är kunskapsnivån i engelska. Där är de svenska eleverna generellt längre fram än de franska.

Det kulturella utbytet var också en viktig del i projektet. Både vad gäller vardagen i skolan och i hemmet. När de svenska eleverna besökte Frankrike under november 2023 bodde de hemma hos värdfamiljer. Där fick de uppleva hur det är att bo och leva som en fransk person. När de franska eleverna besökte Sverige bodde de hos svenska värdfamiljer. De franska eleverna fick även testa på att baka polkagrisar och spela innebandy, som inte hör till vanligheterna i Frankrike.

- I hemmet och i skolan är det mer disciplinerat. Till frukost i Frankrike äter man mycket söta saker, berättar en av de svenska eleverna.
- I skolan är svenska elever mer självständiga och har mer frihet än franska elever, säger en av de franska lärarna.

Deltar för att stärka och utveckla elever

En stor anledning till att Sandagymnasiet är involverade i utbytet är tack vare försteläraren Lena Hjelmstam. Lena undervisar i franska och engelska och har tidigare varit engagerad i utbyten med andra länder.

- Jag ser att det stärker och vidareutvecklar elever att vara med i dessa sammanhang. Det skapar dessutom en möjlighet till interkulturell förståelse som är så viktig i dagens samhälle och som är del av skolans uppdrag. Därför är utbyten med andra länder så viktigt.

Sandagymnasiet deltar i utbytet för att ge sina elever kunskap och erfarenhet utanför skolbänken som är nyttiga att ha för att klara av skolan och livet därefter. Att utbyta språkliga kunskaper och uppleva kulturella skillnader ger också värdefulla lärdomar och insikter att ha med i livet. Sandagymnasiet deltar också i andra utbyten via Erasmus+, som är EU:s program för internationellt samarbete och utbyte.