Stora vinster med läkemedelspåminnare inom kommunal vård och omsorg

etikett

Publicerad:

sdf

Sedan 2022 har läkemedelspåminnare funnits inom Jönköpings kommuns vård- och omsorgsverksamhet. Nu har effekten utvärderats och den visar att läkemedelspåminnare gett positiva effekter både för medborgare och verksamheten.

En läkemedelspåminnare är en robotiserad tjänst som vänder sig till den som har dosförpackade läkemedel och som själv kan ta sina läkemedel, men behöver bli påmind om att inta läkemedel vid rätt tidpunkt.

– När vi genomförde utvärderingen efter sommaren var det 15 medborgare som hade läkemedelspåminnare och det visade sig att vi minskat antalet besök hos dessa femton med 350 per månad, säger Carola Låstberg, hälso- och sjukvårdschef i Jönköpings kommun.

Leende kvinna, glasögon, kort hår med lugg, svart kavaj, vit tröja.

Carola Låstberg, hälso- och sjukvårdschef.

Hälsovinster och mer självständighet

De medborgare som hittills fått erbjudande om att prova en läkemedelspåminnare är de som endast har hjälp med att ta sina läkemedel samt de som har läkemedel där det är viktigt att läkemedlet intas i rätt tid.

– Vinsten för medborgare är att de blir påminda om att ta sin medicin i rätt tid, vilket är en stor hälsovinst för exempelvis personer med Parkinson där hela dagen kan bli förstörd om inte medicinen tas i rätt tid. Det ger också medborgare en möjlighet att vara självständiga och de behöver inte träffa många olika personal när besöken främst handlar om att ladda läkemedelspåminnaren några gånger i månaden, säger Carola Låstberg.

I utvärderingen går att läsa att de som har läkemedelspåminnare är nöjda med tjänsten. Någon utryckte att hen saknade besöken i början men tycker nu att det är skönt att inte behöva passa tider och att hen kan gå ut med hunden när hen vill.

Många positiva effekter

Utvärderingen visar att även verksamheten sett positiva effekter. Bland annat ges personalen möjlighet till en bättre arbetsmiljö när de slipper stressa mellan insatser för att hinna dela läkemedel i rätt tid och det blir enklare att planera insatsbesöken när läkemedelsdelningen inte styr planeringen.

– Det blir en bättre personalkontinuitet för de medborgare som har andra insatser än enbart läkemedelsdelning, säger Carola Låstberg.

Erbjuda till fler

Införandet av läkemedelspåminnare har fortsatt och i nuläget finns ett 30-tal läkemedelspåminnare hemma hos medborgare. Flertalet av dem återfinns inom hemtjänsten och hälso- och sjukvården men oclkså inom funktionshinderomsorgens verksamhet.

– Vi planerar att utöka antalet läkemedelspåminnare så att vi kan fortsätta att erbjuda tjänsten till fler medborgare och på så sätt möjliggöra att fler medborgare kan vara självständiga längre samt frigöra tid för att kunna använda personalen klokt och prioritera andra viktiga insatser, säger Carola Låstberg.

Digitaliseringens möjligheter i välfärden

Den som är intresserad av att prova en läkemedelspåminnare behöver ha en beviljad insats av socialförvaltningen och kan då prata med sin sjuksköterska. Kostnaden för att ha en läkemedelspåminnare ryms inom den avgift som medborgaren betalar för sin beviljade insats.

– Läkemedelspåminnare är en av flera delar i att nyttja digitaliseringens möjligheter i välfärden, säger Carola Låstberg.

Mer information om läkemedelspåminnare

Läs mer om vad en läkemedelspåminnare är och hur den fungerar.

Läkemedelspåminnare