Så många av dina skattekronor blir kunskap och skolmat

etikett

Publicerad:

sdf

19.89 procent. Så stor del av den kommunalskatt du betalar går till att ge barn och ungdomar i kommunen möjligheten att gå nio år i grundskola.

Som invånare i Jönköpings kommun betalar du 21,64 procent kommunalskatt. Om du exempelvis tjänar 25 000 kronor blir din totala kommunalskatt 5410 kronor per månad och av de pengarna går 1076 kronor till grundskoleverksamheten. Dessa kronor gör det möjligt för barn och ungdomar att få gå gratis i skolan från ettan till nian.

Vad täcker skattekronorna?

Förutom undervisningskostnader går delar av skatten till exempelvis skolmaterial, lånedator, skollunch, skollokaler, skolbibliotek och elevhälsa.

Vad är kostnaden för nio års skolgång för ett barn i vår kommun?

Nio års skolgång för ett barn kostar kommunen ca 1 miljon kronor, en kostnad som till största del täcks av kommunalskatten.

Mer information om vad dina kommunala skattepengar används till

Kommunalskatt – så funkar det

Varje månad betalar du kommunalskatt på din lön. Kommunalskatten är kommunens främsta inkomstkälla. 2023 är kommunalskatten i Jönköpings kommun 21,64 procent vilket innebär att för varje hundralapp du tjänar betalar 21 kronor och 64 öre till kommunen i skatt (utöver detta betalar du även skatt till regionen och begravningsavgift till Svenska kyrkan). Hur dessa kronor sedan fördelas beslutar kommunfullmäktige när de sätter budgeten i november. Större delen av dina skattepengar går till barn och utbildning, vård och omsorg men du är även med och bidrar till exempelvis parkskötsel, bibliotek och räddningstjänst.